Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия

...
Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия
Коментари Харесай

Естонската премиерка Кая Калас иска да оглави НАТО

Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от опцията да поеме най-високия пост в НАТО, заяви изданието " Политико ".

На среща на високо ниво по въпросите на защитата, проведена от " Политико ", Калас отговори нощес позитивно, когато беше запитана дали би желала да бъде прегледана опцията да заеме тази служба, откакто генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отдръпна.
Калас е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и упорства за по-всеобхватни проекти за отбрана на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия - Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче обявиха, че тя може да бъде възприета като прекомерно нападателна от някои членове на западния защитителен съюз, показва Ройтерс.

Кая Калас е щерка на някогашния естонски министър председател Сим Калас, а фамилията й е било депортирано в Сибир по време на Втората международна война, където баба й и майка й едвам оцеляват.

Калас изрази увереност, че Украйна в последна сметка ще надделее в напъните си за отбиване на съветското настъпление, до момента в който и от двете страни на Атлантическия океан нарастват опасенията, че Украйна и Русия се доближават към застой на бойното поле.

" Напълно имам вяра, че Русия може да бъде победена. И че Украйна може да завоюва тази война ", сподели естонската министър-председателка.

Калас отхвърли схващането, че спорът е в задънена улица, като съобщи, че тази визия служи на съветските ползи да се показват изискванията на на бойното поле в тази светлина.

Естонската премиерка,  която се срещна с представители на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и законодатели на Капитолийския рид, акцентира нуждата от американска поддръжка за реализиране на дълготраен мир в района.

" Това, което желаеме да имаме, е резистентен мир. И несъмнено, знаете, че американската поддръжка е от главно значение за това ", сподели Калас.

Тя също по този начин добави, че е била прелестно сюрпризирана да откри, че скептичните съгласно упованията й американски политици са били по-благосклонни, в сравнение с е считала. " Те имаха доста въпроси и аз се пробвах да им отговоря. Струва ми се обаче, че към момента представяме концепциите си, само че и не ми се коства, че сме доста надалеч един от различен ", съобщи Калас.

Оттеглящият се от поста министър председател на Нидерландия Марк Рюте също сподели, че би се заинтересувал от поста на началник на НАТО, отбелязва Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР